«Hvis noen glemmer at de er gift…»

Jeg blir ofte slått av undring over ungers underfundige logikk og tidvis ubevisste visdom. For det meste live, men innimellom gjennom tegneseriestripa «Barnas planet» som jeg har glede av. Nå skal jeg ikke påberope meg å sitere det følgende helt korrekt, men jeg har gjennom flere år båret med meg klokskapen i utsagnet til et barn gjengitt i akkurat den spalten. Det kom i form av et godt råd; Hvis noen glemmer at de er gift, kan de bare se på brudebildet…

Den korte stripa sa ingen ting om foranledningen, men jeg vil tro det ligger en dyp refleksjon bak. Hva den lille poden som ga rådet, mente med å glemme at man er gift, vet jeg jo ikke, men kan gjette at mor eller far har vært svært travle en tid, eller kanskje de har kranglet? Kan hende ligger det noe enda sårere bak? Jeg tipper det bare handler om en liten hverdagsfundering en dag det har vært litt motbakke i heimen siden en voksen nok har humret nok over det til i etterkant å sende sitatet inn til tegneren som lager stripa.

Uansett; Det er lett å «glemme at man er gift» når hverdagene presser på og det går litt fort i svingene. Da kan det være lurt å ta en titt på brudebildet. Vende tankene tilbake til den gangen forholdet ble etablert. Psykologene kaller det re-romatisering. Det handler om å stoppe opp og snakke sammen; Hva gjorde vi den første tiden vi var kjærester? Hva førte til at vi falt for hverandre? Hvilke egenskaper og verdier var det du satte pris på med meg – og vice versa? Hva gledet vi oss over?

Siste uke skrev vi om forelskelsen som ikke varer evig, men som – fordi fasene i forholdet ikke utgjør en lukket sirkel, men en slags spiral – kommer tilbake med ujevne mellomrom. Kanskje ikke så intenst og lenge som i den første tiden, men som gode opplevelser og et friskt blikk på hverandre som gir energi til forholdet. På samme måte som gjentagende kampfaser gjør motsatt; de tapper oss. Forskjellen er bare at vi etter hvert skjønner hva som foregår og kan si til hverandre når nedturene kommer og irritasjonen blir merkbar; «Hør her, vi er smartere enn at dette skal vedvare. Vi har verktøy å jobbe med. Nå må vi komme oss videre…»

IMG_0008.jpgÅ reromantisere er ett slikt verktøy. Ta den ovennevnte samtalen og del minner. Titt i album eller se videoer fra den store dagen og tiden rundt. «Husker du…. ?» Sett av tid til å dele minner. Og gjør noe: Sett av tid en kveld  eller en helg med hovedvekt på en aktivitet dere gledet dere over, men som delvis eller helt forsvant i glemmeboken da andre ting begynte å fylle kalenderen.  Det kan være noe så enkelt som å gå på kino og ta tid til en kaffe i etterkant mens dere møter blikk og hører på bylydene. Eller noen timer uten barn på badeland. Ei treningsøkt sammen i stedet for å gjøre det til ulike tider for at noen skal være med barna mens den andre trener. En weekend tilbake til stedet der dere møttes i studietiden. Mulighetene er mange. Noen  er krever bare at dere kommer på ideen, andre ting må planlegges mer.

Kanskje dette er helgen da dere skulle ta en titt på brudebildet for å huske at dere er gift – og at dere valgte hverandre av gode grunner? Eller kanskje dere seiler i medvind for tida, men trenger «brudebildet» som utgangspunkt for en hyggelig prat – bare fordi det er lenge siden sist… God helg!

Reklamer

En tanke om “«Hvis noen glemmer at de er gift…»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..