Eat-Sleep-Surf-Repeat

Vi er på ferie. Det er fint. En uke der vi kjenner litt varme på kroppen, slipper å se på klokka og snuser inn noen ukjente lukter, gjør oss alltid godt. Sammen med gode venner er det tid for tykke bøker, uforpliktende og godlynte debatter og beinharde Rummy-runder på kveldstid. At vi denne gang i tillegg har tilbragt ett døgn på do med bøtta i fanget, får ta med når vi frister tilværelsen i fremmede kulturer, og så skrive på kontoen over det vi skal se tilbake på og le av en gang. img_2888Vi befinner oss i Marokko – ved Atlanterhavskysten – i en liten landsby gemalen og jeg har besøkt et par ganger tidligere. Her er det mye å ta inn, ikke minst for den som helst vil høre andre språk enn norsk og ikke ønsker vanlig sydenferie hver gang.

Hit kom hippiene på sekstitallet, og noen av dem har blitt. I tillegg har surferne inntatt byen – sammen med oss som liker å leke i bølgene uten brett. De fleste turistene er her for en uke eller to. Bohemene er her for å bli.

Noe i meg misunner disse livsnyterne som har slått seg ned på et sted så preget av slaraffenliv. De tar livet som det kommer, har senket kravene til det jeg antagelig vil regne som et minimum, lever litt fra hånd til munn, surfer i bølgene når de har lyst til det, spaserer med brettet under armen mellom øktene – eller sitter lenge i sola på kafeene langs strandpromenaden mens de slår av en prat med kjente som rusler forbi eller leser sin bok.

Det meste i meg finner allikevel eat-sleep-surf-repeat-kulturen dypt meningsløst.

For all del, noen av de som bor her over lang tid, har en oppgave mellom tekoppene og surfbrettene. Jeg snakker ikke om de to franske damene som har levd her nesten et helt liv og driver et anstendig spisested, jobber hardt selv om de nok har passert pensjonsalderen og sysselsetter lokale på en god måte. Jeg snakker ikke om de andre som har pauser med sin tekopp mellom nyttige samfunnsbidrag jeg ikke ser. De jeg tenker har et mindre meningsfullt liv enn de kunne hatt, er de som lurer seg selv til å tro at de har det bedre enn alle andre fordi de gjør akkurat som de vil, når de vil, så lenge pengene varer. Det finnes da ingen mening i å leve bare for seg selv?

Det er viktig i å ta vare på seg selv. Vi har sagt det før og vil minne på det igjen; Det er forskjell på å leve for seg selv og ta vare på seg selv. Vi kjenner mange som i stor grad lever for andre. Ære være alle gode krefter som stikker nesetippen over egen navle og ikke bare bidrar, men strekker seg – lønnet og ulønnet – for at mennesker rundt dem skal ha et godt liv. Det bekymrer oss imidlertid at noen i denne kampens hete glemmer ansvaret for eget liv, eller ikke ser ut til å ha samvittighet til å sette grenser og ta vare på seg selv. Det blir en work-eat-work-sleep-repeat-kultur som ytre sett kan virke betydelig mer normal enn motsatsen, men som heller ikke er uten negative konsekvenser. Sjansen er stor for at man brenner sitt lys i begge ender og møter veggen. Veien tilbake til et aktivt liv kan bli lengre enn man ante. Det er forskjell på å gå tom for bensin og tom for olje, for å bruke et bilde de fleste av oss forstår. I det første tilfellet stopper vi og sørger for å fylle tanken. I det andre er det fare for at motoren skjærer seg…

Jeg tror på en work-eat-sleep-rest-repeat-kultur, eller noe i den dur. Jeg heier på rytmen. Skikkelige arbeidsdager der fokuset er mer enn egen inntekt, men med pustestopper underveis. Ukentlig hviledag med null jobb og tid med mennesker og aktiviteter som gir hvile og fyller begrene vi skal tappe av i dagene som kommer. Og en avslappende ferie med jevne mellomrom.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..