Dugnad

Vi har en god venninne som brått ble enke i våres. Det var en heftig opplevelse – og mange praktiske ting skulle ordnes midt i den bunnløse sorgen. I sommer var vi på besøk på deres hytte, et praktfullt sted i Sverige der vi har nytt gode dager og dype samtaler i mange år. Selv for en arbeidsmaur av ei dame er åtte mål tomt og en endeløs rekke trær ganske voldsomt. Derfor foreslo vi en dugnad – og satte av dato for begivenheten nå i november. Gemalen er lykkelig for anledninger til å få brukt motorsaga si, så det initiativet satt ikke langt inne. Siste helg hadde vi av den grunn to kvelder rundt et langbord med dugnadsmat, spill og latter. Og en lang arbeidsdag da vi fikk gjort mer enn vi planla. Vi ble ni; sønner, svigerdøtre, svoger og svigerinne – og vi. De nære vennene – og litt familie, om vi jukser en smule.

IMG_2749Dugnad med motorsag er for tivoli å regne for han jeg holder sammen med er. Bare gøy! For meg er det relasjonsbygging på høyt plan. Det å jobbe sammen, strekke seg, heie på hverandre, hutre med en kaffekopp i den ene handa og ei skillingsbolle i den andre sammen med andre som deler gleden og er litt slitne, er fint. Underveis blir det små samtaler, uttrykt glede over å være sammen, og – i vårt tilfelle – samstemmige konstateringer av at dette hadde han som forlot oss så brått, likt innmari godt.

Dugnad er relasjonsbygging! Joda, dugnad er en effektiv måte å få unnagjort et prosjekt på. For all del. Det er en fantastisk synergieffekt i å jobbe sammen med noen. Dessuten innmari deilig å se tilbake på dagen og glede seg – sammen – over hva vi faktisk fikk unnagjort. Allikevel er min erfaring mer enn noe annet at dugnad er relasjonsbygging. Vi snakker på en annen måte når vi jobber sammen enn når vi sitter rundt et bord, har jeg ofte tenkt. Temaene sitter løsere. Ofte kan de gå dypt. Kanskje fordi vi slipper å møte hverandres blikk om vi holder på med noe målrettet samtidig som vi snakker? Kanskje fordi det er en sannhet i at andre rammer rundt samtalen gir nye perspektiver på det vi snakker om? Årsakene kan være mange… Dessuten fører det å jobbe sammen til at vi får en annen type ro over samtalen. Selv om den kan bli litt springende, er det lett å ta tråden opp igjen. Vi går kanskje litt til og fra, men vi har tid.

Derfor vil jeg slå et slag for dugnaden denne fredagen. Ikke bare er det å ta initiativ til eller si ja til dugnadsinnsats en god gjerning overfor den eller de som får hjelp, enten det gjelder privatpersoner, menigheter eller idrettslag. Det er en vei til å komme nærmere andre mennesker – og en mulighet til fordypet refleksjon. Vennskap kan fordypes, ja, kanskje til og med etableres.

Vi eide en gang en låve. En svær låve med behov for maling. Den jobben lå over oss som ei mare. Så lanserte vi tanken på dugnad. To påfølgende lørdager. Inviterte bekjente, kjøpte maling og lagde ei diger gryte med lapskaus. Ei venninne av oss hadde et hus som skulle males. Det ville koste skjorta om et firma skulle ta jobben. Penger hun ikke hadde. Kjøp maling og mat, sa vi. Vennegjengen stilte. Sov på flatseng, malte i mange timer, bada i kulpen på kveldstid og var inderlig fornøyd med oss selv da siste strøket – helt oppunder mønet – var unnagjort før kirketid på søndag.

I begge tilfellene ble dugnaden tema i festlig lag i mange år etterpå. Jeg kan fremdeles gjenkalle den gode følelsen ved å gå rundt en nymalt, rød låve og se for meg venninna vår som vinket da vi pakket sammen og dro hjem etter fullført jobb på huset hennes. Dessuten glemmer vi ikke hvem som var der. Husker nærheten og at vi snakka om viktige ting. Tematikken for lengst er glemt, men relasjonene er levende. Etter helgens innsats gleder jeg meg også over å ha kommet litt nærmere mennesker jeg setter stor pris på. Dessuten er jeg helt sikker på at vi kommer til å snakke om det neste gang vi treffes…

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.