Don’t look to people…

For mange år siden leste jeg en bok som gjorde sterkt inntrykk på meg. Èn setning derfra har jeg båret med meg siden –  nesten som en slags veiviser i eget liv. Den lyder slik: ”Don’t look to people for what only God can give…” Nå kan det hende du ikke deler mitt livssyn og derfor synes det God-perspektivet blir litt voldsomt. Men bli med litt til. Kan du i det minste være enig i at vi ikke kan se hen til andre mennesker for å få dekket alle behov her i livet?

Den gangen denne setningen brant seg fast hos meg, var jeg singel. Ganske fornøyd som singel, også. Mest når jeg reflekterte over den tiden som hadde gått. Da jeg fylte 30 – wow, det er lenge siden – husker jeg at jeg så bakover på de ti siste årene som hadde ført opp til det. Jeg var tilfreds. Jeg hadde hatt en meningsfylt jobb over noen år, og nå satt jeg på skolebenken igjen. Jeg bodde bra og hadde gode venner. Perioden hadde på ingen måte vært friksjonsfri, men jeg syntes livet var godt. Jeg fylte leiligheten jeg bodde i med damer og steg inn i trettiårene med mye håp og glede. Men jeg husker også at jeg – det tilfredstillende bakoverblikket til tross – så framover og tenkte at jeg ikke hadde lyst til å leve alene ved neste milepæl, 40-årsdagen min. Jeg ville gjerne dele hverdag og fest, smerte og glede, utfordringer og slaraffenliv med en annen.

IMG_2254 2

 

Det betyr mye for meg at det sitter noen på andre siden av bordet med jevne mellomrom, men ansvaret for livet mitt, er mitt…

 

Ønsket til tross, tror jeg ikke jeg tenkte at en partner skulle gjøre meg helere. Jeg tror at jeg vet at jeg ikke tenkte sånn fordi jeg møtte en del andre single på den tiden som var betydelig tydeligere enn meg; de følte seg ikke hele fordi de ikke var i en par-relasjon. Jeg skjønner tanken, men jeg tror altså at det er ikke bare er krevende for den som blir objekt for lengselen; Det er farlig for en selv om andre mennesker – primært en partner – får ansvar for at jeg skal være tilfreds med livet. Ansvar for at mine behov blir tatt vare på.

Joda, vi klarer oss godt selv i vår tid. Materielt, ikke minst. Den gjensidige avhengigheten i en par-relasjon var et helt annerledes om vi går et par generasjoner tilbake i tid. Hun var ofte avhengig av ham for en inntekt, og han var avhengig av henne for å skape et hjem og ta hovedansvaret for å oppdra barn. I vår tid må det et annet type ”lim” til for å holde oss sammen. Men ingrediensene i det limet må heller ikke bestå i at mine mentale og åndelige – om vi vil inkludere dem – behov ikke dekkes om ikke du som min ektefelle gjør det. Det er noe sant i at man er ”sin egen lykkes smed”.

Jeg kjenner meg veldig avhengig av han jeg er gift med. Vi er nøye med å fortelle hverandre hva vi opplever at den andre tilfører livet vårt – sammen og hver for oss. Vi har gjort det til en vane å takke hverandre for gode bidrag. Jeg er også takknemlig for gode venner. De bidrar helt klart til at jeg er et fornøyd menneske. Jeg er som folk flest; Når spørsmålet om hva som gjør meg lykkelig kommer opp, er relasjoner et viktig element.

Allikevel opplever jeg det presserende viktig å sjekke status fra tid til annen: Er jeg hjemme i eget liv? Henter jeg elementer til tilfredsstillelse i brønner jeg graver selv – gjerne inspirert av Dag og andre som står meg nær ? Og – fordi Gud og hans bidrag for et godt liv er så grunnleggende hos meg og oss; Skjønner jeg at den dypeste tilfredsstillelsen i mitt liv faktisk er knyttet til at jeg er fokusert på å holde relasjonen til ham levende?

Sjekk gjerne lykkenivået ditt i løpet av helga, du også. Og pass på at du ikke gir de som står deg nær for mye ansvar for din tilfredsstillelse.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.