Om lederskap og ekteskap…

Det dukket opp et seks år gammelt minne på min facebookside her om dagen. Jeg siterte Michelle Obama som sa følgende om sin mann; «å være president forandrer ikke hvem du er. De avslører hvem du er…» Den gang supplerte jeg uttalelsen med følgende kommentar: «Det bør vel kunne sies generelt om lederskap. Å være leder forandrer ikke hvem du er. Det avslører hvem du er…»

De siste dagene har jeg tenkt at det samme gjelder i parrelasjonen. Å være noens ektefelle eller samboer forandrer heller ikke hvem du er. Det avslører derimot ganske mye. Hvis det som avsløres er helstøpt karakter, kommer det riktig nok til å forandre deg slik at du blir en bedre versjon av deg selv – tilpasset det livet du lever sammen med han eller hun du ønsker et livslangt samliv med.

På den annen side; Er vi i forelskelsesfasen, avsløres ikke vårt sanne jeg i første omgang – uansett. En forelskelse forandrer mange. I hvert fall for en periode. Ikke bare forvrenges bildet av den man er forelsket og blir særdeles rosa og glitrende. En umiddelbar interesse for den utvalgtes hobbyer tenderer også til å åpenbare seg; antishopperen tåler timevis på et kjøpesenter uten å mukke, og han eller hun som ikke hadde sansen for lagidrett, finner plutselig interesse for både ishockey og fotball – om det er det partneren foretrekker. Svært få av disse endringene varer ved. Selvsagt kan vi få nye interesser som voksne, og vi modnes forhåpentligvis slik at noen ungdomsnykker blir borte, men forelskelsens roserøde sky lander på et eller annet tidspunkt. Heldigvis. Det er jo en slags psykose som ingen av oss tåler i lengden.

0013

Bare jeg får nyte min morgenkaffe i fred…

Og da kommer hverdagen.

Bildet endres. Noen ganger til det diamentralt motsatte. Prinsessen blir en heks, og prinsen viser seg å være en frosk allikevel. I mer moderat form; De sterke meningene en kanskje opplever som et positivt trekk hos partneren, kan – nesten over natta – skifte karakter å oppleves som stahet. For eksempel.

Bildet beveger seg mot å bli sannere. Mindre flatterende, kanskje, men dypt menneskelig. Vi kan møtes som mennesker med svake og sterke sider, modne og umodne områder. Med det utgangspunktet kan vi velge livet sammen. Da starter den egentlige, livslange prosessen det er å blir kjent med hverandre og gå i seg selv for å strekke seg der en kan det og be om nåde der det av ulike grunner er vanskelig.

Det er en opplest og vedtatt sannhet i vårt hjem – og blant gode venner – at gemalen ikke er spesielt glad i morgener. Han er trøtt, har ”inntaksstopp” og framstår som relativt humørløs. På den annen side vet ”alle” at jeg er morgenfugl, og som en bonus for meg, betyr det at de fleste også tror at jeg er blid. Jeg trodde det selv også, helt til min kjære opplyste meg; ”Du er faktisk ikke blid om morgenen. Du har bare fått være i fred…”

Han har et poeng. Ekteskapet med Dag avslører hvem jeg er. En våken morgenfugl som ikke bør forstyrres i vesentlig grad ved starten av dagen. Til og med ganske sur innimellom. Har i hvert fall kort lunte. Det hjelper så smått etter den første kaffekoppen.

For oss har det vært til god hjelp å bli kjent med egne og hverandres preferanser  – og å våge ærlighet i møte med egen tilkortkommenhet. Vi er ufullkomne mennesker begge to – og det er greit å ha sluttet fred med at ikke bare min ektefelle, men også jeg selv, er det.

Tilbake til utgangspunktet om lederskap: En av de viktigste egenskapene ved en god leder, slik jeg ser det, er evnen til å sette andre først og selv gå foran med et eksempel som er verdt å følge. Omtrent det samme som jeg kjenner meg utfordret til i samlivet med han jeg lever sammen med…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..