FOMO?

En av mine medstudenter fra mange år tilbake var fryktelig redd for å gå glipp av noe. Dette var før mobiltelefonen, sms-en og snapchats tid. Ja, det er så lenge siden at det faktisk var ren luksus om man hadde tilgang til fasttelefon på studenthybelen. Det var med andre ord en relativt heftig jobb å få med seg alt. Strategien var å tilbringe mer tid i kantina og foran oppslagstavla enn på lesesalen. Det kortet veien til enhver stor og liten happening og nyhet. Min medstudent hadde så langt jeg oppfattet, full oversikt – og et hektisk liv. Selv gikk jeg glipp av det meste, vil jeg tro. Det levde jeg greit med – men jeg forlot allikevel studiestedet med et knippe nyttige livserfaringer, noen vennskap som skulle vise seg å bli livslange og et par vel gjennomførte eksamener som har kommet godt med.

IMG_0526

En kan fort bli redd for å gå glipp av noe i mylderet av flotte eventer. (Denne festen gikk vi ikke glipp av…) 

Tidligere en gang skrev jeg på bloggen at jeg har ”sluttet fred med at man ikke kan få med seg alt her i livet.” Jeg vet ikke om den freden ble sluttet allerede den gangen jeg forstod at min medstudent brukte mye tid og krefter på å få med seg ”alt”… eller i hvert fall mye mer enn meg. På det tidspunkt var det kanskje bare en sår erkjennelse? Med årene har den blitt viktig og verdifull. Først de seinere årene har jeg forstått at den fredsslutningen er en motkraft til noe mange lider av i vår tid, og som til og med har fått plass i ordboken som eget begrep: FOMO – ”Fear Of Missing Out”.

Selv om fenomenet utvilsomt er betydelig eldre enn de fem årene siden FOMO ble et allment godkjent – om ikke kjent – begrep, trenger en ikke være forsker for å anta at den tilgangen på nyheter – bredt tenkt – som sosiale medier og alle tekniske duppeditter har åpnet opp for de seinere årene, øker problemet. Å skulle få med seg alt er blitt en slags folkesykdom. Barn får velge fritt og være med så mange fritidsaktiviteter de lyster, og tenåringer går i fistel om nett-tilgangen er dårlig og ofrer nattesøvnen for plingelyder som varsler at noe deles som de må få med seg. Voksne kjører løpet på og utenfor mobiltelefonen for å henge med – i og utenfor jobbsonen.

Som ung student visste jeg egentlig lite om hva jeg egentlig gikk glipp av fordi så mye informasjon gikk meg hus forbi. Nå inviteres jeg daglig til interessante eventer som jeg fort kan tenke at jeg gjerne skulle hatt tid til, men som ofte kolliderer med andre ting – eller ville gjort ukene mine fullere enn jeg har bestemt meg for at jeg ønsker om jeg trykket på ”skal” – og gikk.

Fulle kalendere er nå en ting. FOMO berører en utfordring som fort blir større enn slitenhet på grunn av for høyt aktivitetsnivå. FOMO peker på noe som kan være årsaken til stresset; frykten for å falle utenfor. Frykten for ikke å bli sett på de rette stedene, frykten for ikke å være oppdatert på de siste trendene, fryktet for å bli glemt av omgivelsene om en ikke er til stede der en bør, er forståelig nok angst til å bli kortpusta av. Noen ganger lurer jeg på i hvilken grad den angsten hadde ridd mitt eget liv om jeg hadde være femten, tjue eller tretti år i dag? Jeg skal være forsiktig med å si at jeg hadde gått en en annen vei, men erfaringen fra studenttida sier meg at jeg kanskje aldri har hengt helt med?

Uansett: Det kan være lurt med en aldri så liten rydding og refokusering for noen og enhver med jevne mellomrom: Hvis det aner meg at jeg er rammet av FOMO, kan følgende enkle spørsmål for egen refleksjon eller i samtale med en god venn, ektefellen eller en veileder, være skummelt, men klokt å stille; Hva er det egentlig jeg er redd for når jeg kjenner på frykten for å gå glipp av noe, eller falle utenfor?

Dernest – som en positiv motkraft: Hvilke mennesker og nettverk er viktige for meg ( eller for oss som par)? Hvorfor er akkurat disse viktige?  Når tankene har kretset litt rundt de spørsmålene, er det i hvert fall enklere for meg å trykke «ignorer» på en invitasjon…

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.