Nye rammer – nye perspektiver

Jeg er ikke av den mest spontane typen, men noen ganger kan jeg bli med på å svinge meg rundt. Denne uka gjorde vi det – i hvert fall nesten. Jeg har riktig nok gitt uttrykk for at jeg gjerne skulle hatt en fjelltur – om enn bare en kort en, i et par uker. Og vi har snakka om at vi gjerne skulle prøvekjørt ei natt i helgekøye… En stund så det ut til at det ble vrient. Gemalen var tilbake i jobb, jeg hadde også noen jobboppgaver hadde tatt tak i – og bålforbudet satte en stopper for kaffekok og matlaging ute. Skulle vi bare droppe det…?

Flere kjenner vel den følelsen; Det er ting vi har lyst til, men så gjør vi det litt mer komplisert enn det egentlig er – og så blir det med tanken.

Vi har lært oss at nye rammer rundt livet kan kalle fram nye samtaletemaer og bety mye for relasjonen oss imellom. Derfor prøver vi å bruke det som på vår kalender heter ”vår kveld” – prioritert kjærestetid – litt kreativt innimellom. Vi kan selvsagt ha gode timer sammen i eget hjem – når freden har senket seg, alle duppeditter er skrudd av og vi er bevisste på å gå på besøk i hverandres liv. Noen ganger er alt vi trenger noen slike kveldstimer sammen, ikke minst i perioder når livet er hektisk.

På den annen side merker vi at rammene gjør noe med oss, og derfor forsøker vi å variere dem med jevne mellomrom. De fleste steder har mer å by på enn man tenker over i første omgang, selv om vi erkjenner at Oslo stiller litt i særklasse i så måte; med nok av parker, kafeer og spaserområder og muligheter selv om en ikke har tenkt å bruke ei krone.

Jeg har en liste der jeg noterer ned muligheter for ting å gjøre på vår kveld eller når vi skal finne på noe energigivende alene eller sammen med flere på det vi kaller ”sabbaten” vår. Den lista er ganske nyttig. Når jeg hører om ting andre har gjort eller leser om spisesteder, turløyper, parker el.l som andre har glede av, har jeg for lengst sluttet å tenke at ”det skal jeg huske på”. Jeg skriver det ned – klok av skade. Når vi skal ”finne på noe” har jeg for ofte erfart at hodet er tomt…

IMG_2307”Overnatting i helgekøye” har altså vært på lista et års tid. I fjor var et sånt døgn planlagt, men måtte droppes fordi yr meldte bøttevis med regn. Man trenger jo ikke strekke strikken helt ut heller… Men denne uka ble det altså gjennomført.

Vi gjorde det ikke så komplisert. Dro til et fjellområde der jeg er rimelig kjent og hadde sånn noenlunde snøring på at det var trær ved et vann der solnedgangen var fin og morgensolen ( som for øvrig aldri dukket opp) ikke ville vekke oss helt i otta. Planen var enkel: Fjell, brødmat, soving, rømmegrøt ( et eller annet sted) og så hjem. På veien opp ble vi enige om at vi hadde tid nok til at vi ikke trengte være sammen hele tida. Gemalen hadde lyst på en tur på Gaustadtoppen – jeg ville tusle på myrene og nyte fjellet på den måten. Kryssende behov betyr ofte at den ene av oss strekker seg. Denne gangen valgte vi å skille lag noen timer. Da vi møttes igjen, hadde vi gode aleneopplevelser å dele. Leirplassen hadde vi valgt oss ut da vi kom. Nå rigga vi utstyr og fikk tigget til oss litt varmt vann fra en vennligsinnet hytteeier som kom ned for å bade. Sånt blir det enkel middag av. Kveldsbad – på oss begge (!). Pusling rundt enkel matlaging. Prat i solnedgangen. Tidlig kveld og lang natt…

Enda en gang oppdaget vi det; nye rammer gir nye perspektiver. Temaer vi sjelden – tross vår etter hvert lange fartstid sammen, har snakket om, dukker plutselig opp fordi vi henger opp et par hengekøyer i min barndoms paradis… Ting vi ikke har gravd like dypt i, knyttet ikke bare til min, men også hans barndom, seg innpå oss fordi rammeverket på en måte inviterte til det. Begynner man først å dra i en tråd, kan den fort vise seg å være ei line med mange kroker. Da er det fint å ha tid nok – og ingen forstyrrelser.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..