Hverdagsrytme og ferierot

I den grad det fremdeles finnes noe som heter fellesferie, tror jeg den starter i dag. Det var i hvert fall ingen ende på gledesutbrudd av typen ”nå starter ferien” da jeg åpnet facebook i morges. Selv ferierer vi litt i klumper, men de to siste ukene har hatt feriepreg. Med gjester som har kommet og gått. Ny overnattingsrekord på hytta sist helg. Badeturer, grillkvelder, spill og en smule godlynt spetakkel. Alt sammen veldig hyggelig og blant våre store gleder.

Det er noe fint med den urytmiske og ofte ganske spontane sommeren selv om begge deler egentlig går på tvers av preferansene mine. Jeg er av natur av den den planlagte og vel forberedte typen som liker hverdagsrytme og forutsigbarhet. Gemalen er ikke helt der, selv om ”rytme ” er et av hans favorittord – og hjertesaker. Uansett; for oss som for så mange andre, tar gleden over lyse kvelder, klokkefrie dager og manglende jobbpress litt over på denne tiden av året. Og da nærmer vi oss dagens tema…

Det er ikke uten grunn at statistikkene forteller oss at mange sliter litt ekstra i samlivet etter ferier. At så skjer etter påskeferier i trange campingvogner, skjønner de fleste av oss. Hvem som helst kan gå hverandre på nervene om plassen er trang og kulda tvinger en til litt for mye inneliv – gjerne med utålmodige unger som kjeder seg om været ikke er helt på topp. Men om sommeren? Antagelig ikke fullt så krevende – om ikke den ene har trumfet gjennom tre uker på ei stinn familiehytte der andre egentlig ikke trives, eller man har hoppet over hele forventningsavklaringen i forkant. Med andre ord: Ikke legg alle gode vaner på hylla selv om det er ferie.

Tiden for dere to sammen, for eksempel. Den trenger ikke nødvendigvis være veldig lang eller dyr, men det er viktig å rydde tid for å sjekke tempetraturen på forholdet også i ferien. I går kjørte vi den foreløpig siste sommergjesten på bussen – etter tre gode døgn. Hun overlappet andre som har vært her – og når vi tenker etter har det gått slag i slag i nesten to uker. Alt sammen, som sagt, til mye glede. Men så var det bare oss to. Og det var godt. Utpust – innpust. To til middag. Langsom prat i åpent landskap. Ingen hensyn å ta annet enn til hverandre. Vi pleier å si at vi ligger til lading.

IMG_2078-1Det er fint å feriere med venner og familie. Men det er sant at det er en tid for alt. En tid for dere som par, en tid for dere som kjernefamilie. En tid uten ”andre” rundt dere – uansett hvor nære og kjære de ”andre” er. Inkludert egne voksne barn eller småbarnas besteforeldre. Pass på at dere får noen sånne pauser i løpet av sommeren. Ikke nødvendigvis mange dager i strekk om dere liker å ha mye folk rundt dere, men i det minste en ukentlig dag da dere ( eventuelt med barn) drar ”alene” på stranda eller fjelltur. Eller som oss; tømmer hytta for gjester noen dager. Bytter barn med reisefølget slik at dere kan nyte en kveld for to med picnickurv eller på et okey spisested – for så å grille pølser og spille spill med en samlet ungeflokk kvelden etter mens et vennepar får sin ”tid for to”.

Og er det dere som familie med barn og tenåringer som som rydder rom for å roe ned noen timer uten andre, snakker vi altså ikke som en tid da dere sitter med hver deres skjerm. Også her handler om å møte hverandres blikk, gjøre ting sammen som alle har glede av og stille hverandre åpne spørsmål om hvordan dere egentlig har det. En liten kveldsrunde av typen ”hva har vært det beste med denne dagen?” – eventuelt fulgt opp av ”noe som har vært litt utfordrende” – kan åpne opp for mange gode samtaler. Det siste gjelder vel forresten også om en ferier med flere. Det skal jo ikke så mye til for å bevege seg en smule under overflaten, mener jeg.

God helg. Og god ferie!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.