Å velge bort – for å få…

IMG_1769I dag våkna jeg til tåke – og blikkstille fjord nedenfor hytta. Alene. Tidlig frokost, fyr på peisen, litt endring i dagsplanen, noen sommerblomster som skal plantes om og ei bok som venter. Livet er slett ikke verst. Jeg har tatt fri i dag – nesten. Gemalen er i København. Jeg kunne også være der, men valgte det bort.

Jeg har sluttet fred med at man ikke kan få med seg alt her i livet.

Denne helga prioriterte jeg altså hyttelivet og en smule ”våronn”. Jeg måtte ikke. Jeg er også sikker på at jeg ville hatt det flott på konferanse med kjæresten og en flokk venner. I stedet er jeg altså her. Med naboer jeg kan rusle til, noen selvvalgte sysler ute og inne, og med både tid og rom for refleksjon og skriverier. En viktig del av livet for meg…

En annen side ved dette, er at det å oppleve noe hver for oss gir verdifull input for vårt samliv. Det handler ikke bare om opplevelsen i seg selv – som kan ha stor verdi fordi mennesker, også vi to som utgjør et par, er forskjellige. Det vesentlige er samtalene etterpå – refleksjonene vi gjør sammen basert på det den ene og den andre har opplevd. Tankene utover at det var ”fint på hytta” eller ”supert i Køben”.

Jeg husker så godt vår første erfaring av at tid hver for oss kunne bety så mye. Vi var nygifte. Jeg skulle to uker til USA med jobben mens Dag skulle være hjemme og drive med sine vanlige hverdagslige ting  – med unntak av en weekend i Holmestrand. Av alle eksotiske steder…

Jeg gledet meg, selvsagt. Dag på sin side var ikke misunnelig på min tur, men ingen av oss hadde lyst til å være fra hverandre. I tillegg var dette på den tiden da mobilsamtaler mellom USA og Norge var umulig. Ikke helt greit for et nygift par.

Det var min første tur til USA. Inntrykkene totalt sett var overveldende. Konferansen jeg deltok på var mindblowing, og jeg fikk mye å tenke på. Ting som handlet om vårt liv; verdier, prioriteringer, framtidsdrømmer… Innspill jeg ikke var redd for at Dag ville være negativ til, men som jeg skulle ønske han fikk oppleve sammen med meg.

Vel tilbake i Norge igjen var jeg stappfull av inntrykk og lett forvirra. Hjemme møtte jeg en minst like forvirra mann som stod på hodet i skurebøtta da jeg låste meg inn. Relativt bøs mente han jeg var mist to timer for tidlig ute og kommanderte meg til naboen mens han shinet kåken. Det var visst behov for det.

Vi har ledd mye av den episoden, men gledet oss desto mer over det vi oppdaget den gangen; Effekten av å oppleve noe hver for oss – og så dele det med hverandre i etterkant. Dag kom ”på besøk i” mitt liv og lyttet til mine refleksjoner og inntrykk, mens jeg ”besøkte” han og forstod at hverdagen her hjemme også hadde bydd på nytenkning. At jeg hadde trampet på amerikansk jord og deltatt på en konferanse mens han ”bare” hadde lest en bok innimellom studier og Holmestrandstur, betydde til syvende og sist ikke så mye.

Nå er to uker fra hverandre i heftigste laget for oss selv i dag – mer enn tjue år seinere og med en helt annen teknologi til rådighet for kontakt – men opplevelser hver for oss lærte vi oss altså tidlig å anse som en bonus i forholdet. Selv om Dag senest i går kveld uttrykte at ”jeg skulle ønske du var her” med henvisning til fellesskapet og konferanseoppstarten. Jeg kunne for så vidt sagt det samme, men kun basert på at det er hyggeligere å være to ved bålpanna ( som jeg av den grunn lot være å tenne).

Vår erfaring er denne: Når vi opplever noe sammen, enten det er severdigheter på ferie eller undervisning på konferanser, konstaterer vi oftere at det var ”fint” eller ”bra” uten å gå i dybden. Når vi opplever noe hver for oss, øker vi i større grad refleksjonen rundt hva som var bra, hva det betydde for den av oss som opplevde det, hvordan vi tenker det kan anvendes i vårt liv og så videre. Vel og merke hvis vi i etterkant setter av tid til den gode samtalen om det vi har opplevd hver for oss. Det siste er avgjørende.

Så nå skal gemalen pumpes til uka… Og jeg skal småpludre litt om tomatplanter og vanningsanlegg.

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.