Litt mer om grenser…

Forrige uke skrev vi om begrensninger. Om å ikke leve som om vi er ubegensa når vi faktisk ikke er det. Ingen av oss. At vi noen ganger synes livet krever at vi egentlig burde vært det, er noe annet. Da er det noe feil et sted. Vanligvis hos oss selv. Vi fristes lett til å legge opp livet som et slags kredittkort vi har overtrukket for lengst. Andre ganger baller det på seg litt uforskyldt. For en kortere periode håndterer vi det. Det kan handle om aktiviteter – eller om ansvar. I begge tilfellene stiller vi oss sårbare om vi har åpnet døra på litt for vidt gap.

Vi må med andre ord lære oss å sette grenser. Det er lettere sagt enn gjort. For grenser krever at vi lærer oss ordet ”nei”. Livet har lært meg at for oss ja-mennesker – og oss er det mange av – er ordet nei, tross sine tre enkle bokstaver, et av de vanskeligste ordene å skrive, si og bruke. Det går forresten greiest å skrive det, opplever jeg. Da ha jeg litt avstand til den som mottar budskapet. Det hjelper på samvittigheten…

For det var den, da. Samvittigheten. Den dårlige. Når vi setter grenser, kommer den anstigende og setter seg ubedt midt i sentrum. Av tankene. Jeg har jobba mye med å la den gode samvittigheten ta den plassen i stedet. Og opplevd at den dårlige stadige oftere må snu i døra og gå igjen. Det er jammen deilig…

IMG_1244Grensesetting er tydeligvis et ord som i manges liv kolliderer jevnlig med ordet snill. Vi vil jo så gjerne være snille. Selvsagt. Men snille mennesker kan lett bli både dumsnille og grenseløse. Påtar seg oppgaver de aldri skulle sagt ja til, men som ingen andre kunne ta. (Ingen andre er enten de som har lært seg å sette grenser eller de som er late.) For noen må jo gjøre det, tenker vi. Og redder situasjon etter situasjon. På jobben, i familien, i fotballaget eller menigheten. Det sies at 20% av den aktive delen av menigheter, gjør 80% av jobben. Det tror jeg så gjerne. De som spørres om å bidra, er de som har bidratt før. De som lettest svarer ja. De som synes det er så innmari vanskelig å si nei… Ikke minst til det som de faktisk kan noe om eller egentlig synes er gøy. Selv om tida blir knapp, slitenheten presser seg på og noen savner å se dem hjemme – iblant.

For noen er det enda vanskeligere å si nei til mennesker som trenger noen å lene seg til. Mennesker med behov som gjerne skulle vært møtt. Det kan handle om alt fra ungenes lyster og drømmer til gamle foreldres sosiale behov når dagene har blitt altfor lange og ensomheten truer. Hvem prøver ikke å strekke seg – i begge ender og i møte med alt der imellom? Eller i møte med de som sliter – mer enn deg. Som livet har fart litt hardere med? Noen ganger er det helt rett å legge ting til side for noen som trenger oss. Vi skal være rause og dempe egne behov. Men ikke alltid. Og ikke slik at det går på helsa og familien løs.

Ingen av oss makter å sette grenser for andre. Men vi kan lære å sette grenser for oss selv. Vi kan merke oss den kapasiteten vi selv har for tida og respektere den. Ikke la det meste handle om de andre. Alltid.

Derfor tror jeg – på denne lyse fredags ettermiddagen – at det er rett å minne på bibelens ord om å ”elske sin neste som seg selv”, selv om dette et vrient landskap å bevege seg i. For veien til selvsentrering er kort i vår tid. Det er mye støtte å få om en setter seg selv i sentrum uten hensyn til omgivelsene. Dessverre.

Det finnes med andre ord grøfter på begge sider av denne veien som jeg forsøker å tegne opp. Der verken alt eller alle er ditt ansvar. Der selvrespekten ikke må glemmes i ønsket om å respektere andre. Veien der ordet nei er en del av pensum og det ikke bare er lov, men faktisk ganske viktig å ta vare på seg selv.

Ellers som de enda en gang sa på det flyet jeg kom hjem på fra Stavanger i morges: ”Ta på din egen maske før du hjelper en annen… ”

Reklamer

En tanke om “Litt mer om grenser…

  1. Tilbaketråkk: Bra nok – med mine begrensninger | Tonje og Dags Blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..