Re-ordene…

Jeg liker ord som begynner på re… Det finnes mange av dem. Spennende ord. Noen av dem har jeg har smakt litt på de siste dagene. Jeg har nemlig unnagjort noen ferjeturer uten bok – og med mål om å tenke. Reflektere, faktisk. Tenke på nytt, en gang til. Speile noe fra flere sider.

For det er jo det denne re-prefiksen indikerer. Det er noe vi skal gjøre på nytt, en gang til. Om igjen. I disse dager er det akkurat det jeg har foretatt meg. Noe jeg gjorde i fjor og året før der på samme tid. Flyttet på hytta og vært ferjependler den siste uka eller så før ferien. Repetert… Holdt en god tradisjon ved like, om du vil. Uten å tviholde på at alt måtte være akkurat som i fjor for at det skulle være bra. Allikevel: Noe jeg har gledet meg over tidligere.

Med kaffe på termos og matpakke fra sekken har jeg inntatt frokosten på en tidlig morgenferje mellom Horten og Moss. Sammen med alle de som har mye mer rutine på den slags enn meg. I går var siste gang. I dag er det ferie. Markert med lang frokost i kroken på hytta. Den luneste, siden det ikke var trykkende varme på Øgarden på morgenkvisten i dag. Godt lell. Brødskive og god kaffe i en raus kopp. Påtår og gamle aviser som ikke har blitt lest. Etterfulgt av mer refleksjon rundt dagens re-ord: unnamed

Retreat.

Retreat handler egentlig om å trekke seg tilbake. Gjøre retrett. Finne seg et fristed, om man vil. Borte fra fiendene sine, om man har noen. I overført betydning finnes de vel i vår hverdag, også.  I hvert fall i min. Fristelsen til å stresse, oppgaver vi sliter med å få til, mennesker vi omgås som tapper oss for energi, uvaner vi aldri får tid til å gjøre noe med…

Tross den direkte betydningen av ordet, velger jeg å dra den litt lenger: «To treat» er å behandle – noen eller noe. Og man skal helst gjøre det well. Det finnes steder for sånt. Der man skal behandles en gang til. Om igjen. Det er det man har fristeder til. Plasser eller tider der vi kan behandle oss selv om igjen. Tankene og funderingene våre. I rolig tempo. Tilbaketrukket…

I dag har jeg startet på en slags retreat. Det er et valg jeg har gjort. Livsnyteren i meg – hun som hadde trange kår i ungdommen, men etter hvert har krevd sin arena, har bestemt seg for det. Jeg ønsker velkommen de sakte dagene. I tiden som kommer skal jeg behandle meg selv og omgivelsene well. Mens jeg pusler med hage- og hytteforpliktelser, et par oppdrag vi har sagt ja til som må forberedes og et bokprosjekt det skal pusses litt på før det går i trykken etter hvert. Det er lite som haster akkurat nå. At oppvasken tas for hånd i utekjøkkenet, er en slags symbolsk handling for å favne roen, her på hytta. Der blomster og drivhusplanter tar det litt mer lungt, de også, dette året, takket være temperaturen. De eneste som ser ut til stresse, er humleplantene, som tydeligvis tror det er om å gjøre å vokse lengst mulig på kortest mulig tid.

Jeg lar meg ikke rive med: Det er få av hytteprosjektene våre som går sin vei om det er litt manjana over arbeidsstokken. I dag har det til og med regna, så da slipper jeg å vanne i kveld. Sånt har jeg bestemt meg for å være takknemlig for…

Jeg vet at det er denne tilbaketrukne behandlingen retreat handler om. Allikevel klarer jeg ikke la være å gi ordet et annet innhold – med utgangspunkt ikke bare i verbet to treat, men i substantivet; en godbit. Det hunden får når den har klart et triks eller vi unner oss selv som en premie etter vel utført arbeid. Enda en gang. Retreat. Sommeren er min treat. En repeterende treat. Retreat. Den jeg får etter enda engang å ha gjennomført en norsk vinter og nordisk mørketid. Etter en arbeidssesong som et helt kollegium har fullført med stil. Den skal jeg suge på en liten stund…

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.