«Hva gjör ni på söndagar, då?»

Rolige påskedager på hytta – før sommervannet er skrudd på og mens snøen smelter synlig utendørs – er noe av det beste vi vet. Dagene er riktig nok ikke spesielt late, med en mann som pendler til jobben i Oslo disse førpåskedagene, og ei kone som tilbringer timevis ved spisebordet med sine skriverier. Det er allikevel en spesiell ro over disse dagene da det er så lite som egentlig kan gjøres av arbeid. Min plan var for eksempel å lute et gammelt, blått medisinskap vi har flytta rundt på i alle år. Den luteplanen gikk i vasken da gemalen minte meg på at vi ikke har annet vann enn det vi henter på besinstasjonen i 25-liters tanker. Neivel. Så trist… Da måtte lutinga, som krever sine vannmengder, utsettes. Og sånn går nå dagene. I enkle kår. Deilig.

Vi leser, tusler rundt husene for å konstatere at tulipaner, allum og gressløken spirer. Bekymrer oss litt for rosene dersom frostnettene blir for intense og truer syrinen med at dersom den ikke blomstrer i år, vil den bli fjerna. Uansett hvor grønne og fine blader den har! Vi rusler på kaffebesøk til naboen og inviterer til gjenvisitt. Dag tenner så gjerne bålpanna. Søndag kveld gjorde vi det. Sammen med en spontan kveldsmat. Hva har vi som passer? Det ble eggerøre og spekemat. Og en kjapp telefon til den nevnte naboen:

bilde”Har dere noe flatbrød å ta med? Vi har egg, spekemat og hvitvin.” Det siste får duge. Øl er det sjelden noen av oss har i hus.

Fire stoler med sauefeller og pledd. Tente lys. Papptallerkner og vinglass. Mat nok. Et raust bål som varmet. Etter en rolig dag med kirkegang og fem kast med stanga for en. Tidlig eller sen morgenkaffe og spasertur for oss andre.

Hvordan hadde det vært om det var søndagsåpent, mon tro? Hadde jeg latt meg friste til å kjøre de fire kilometerne til Sande for å supplere menyen? Flatbrød, noen bokser øl og litt honningmelon. Det siste er jo så godt til spekemat…

Jeg håper ikke det. Det er noe sjarmerende med spontan spleis. En glede ved å lage noe av det en faktisk har i hus. Så så inderlig velkomment med en annerledesdag. Jeg kjenner meg sorgfull ved tanken på at vi er i ferd med å miste den…

Jeg minnes en lunsj vi hadde med noen av Dags svenske kollegaer i Gøteborg for noen år siden. Av en eller annen grunn kom praten inn på søndagsåpne butikker, og jeg måtte informere om at vi faktisk ikke hadde det i Norge – med unntak av noen søndager før jul (som i hvert fall ikke jeg forstår vitsen med). Ei av de tilstedeværende jentene så da vantro på meg med stor øyne og spurte – helt oppriktig; ”Men hva gjör ni på söndagar, då?”

Før jeg fikk summet meg nok til å få tatt spørsmålet på alvor, kom det kjapt på klingende svorsk fra en av de andre svenskene, som hadde jobbet i Norge noen år:
”Dom går på tur!”

Det ble latter rundt bordet. ”Tur” er som kjent noe helt annet i Sverige enn i Norge. ”Flaks” er neppe noe man går på verken her eller der, men konseptet ”tur” i skog og mark med termos og pølser på bål, og som sprenger grensene for det svenske ”promenad”, er nok relativt særnorsk.

Kommer det til å bli sånn hos oss om noen år at den mest naturlige søndagsaktiviteten blir å rusle på et kjøpesenter, drikke latte på kafeen og la barna boltre seg på støtsikker sand mens opphavet sitter på benken og observerer? Regjeringen synes å mene at uansett hva befolkingen sier nå, er det dette vi egentlig lengter etter og trenger. Det er heldigvis ikke bare meg som synes det er rimelig arrogant når ingen – verken arbeidsgivere, arbeidstagere eller andre – synes det er en god ide. At det er nettopp denne saken det har blitt et prinsipp å kjempe igjennom i frilufståret 2015, er ikke bare komisk, men tvers igjennom trist.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.