Anstendighetskultur…

Min kjære lanserte denne helgen begrepet anstedighetskultur… ”Jeg vil være en del av en anstendighetskultur,” skrev han på facebook etter å ha lest artikkelen om han som lot være å kjefte på den ansatte i informasjonen hos SAS da snøen lavet ned over det meste av sør-Norge denne uka. Hun fikk tårer i øynene, og han lurte på hva som har skjedd med oss når kjeft er det eneste de får høre som gjør sitt beste for å løse utfordringer de i liten grad er skyld i.

Det var flere enn vårblomstene som ble tatt på senga av snøværet denne uka...

Det var flere enn vårblomstene som ble tatt på senga av snøværet denne uka…

Mine tanker går til en tilsvarende opplevelse for noen år siden. Også den gangen var det snøværet som var årsaken til utfordringene. Vi bodde i den bratteste bakken i Sarpsborg, og det hadde snødd hele natta. Søndag formiddag fortsatte det å lave ned. Flere av naboene våre forsøkte å måke seg selv og bilene sine ut for deretter å bestemme seg for om de skulle prøve å skli nedoverbakke eller slurre seg oppover. Ingen av delene funka – og brøytebilen dukka ikke opp. Det siste var ikke uventa; Vi bodde i en vei der det ikke gikk buss, så det fikk vi finne oss i. Tenkte jeg. Samtidig som det var litt ergelig. Kvelden før hadde vi nemlig benyttet oss av en nyvinning og for første gang i historien bestilt – og betalt – kinobilletter på nettet. Det begynte å ane oss at de pengene var tapt.

Jeg liker jo å vite hva som skal skje, så flere timer før kinotid bestemte jeg meg for å ringe kommunen for å høre om vi kunne regne med et besøk av brøytebilen eller skulle innstille oss på å bli hjemme. ”Du, vi bor i Nøtteveien på Yven, og nå lurer jeg på når det blir måket her?” Jeg innbiller meg at jeg var ganske hyggelig og litt optimistisk i stemmen da jeg spurte. Svaret var knapt, men tydelig; ”Seint i kveld er jeg redd, for der skal jo ikke bussen fram…” Han var i full gang med å lade opp til flere forklaringer, tydelig vant med å måtte ha en serie av dem på lager, da jeg avbrøt ham; ”Du, det skjønner jeg. Dere gjør en kjempejobb og kan jo ikke være alle steder på en gang. Jeg ville bare vite fordi vi har bestilt noen kinobilletter som jeg da skjønner at vi ikke får brukt. Sånn er det bare. Da vet vi det. Takk skal du ha…” Omtrent sånn sa jeg det – og følte meg litt ovapå etterpå. Det gjorde godt å faktisk takke og oppmuntre en som hørtes sliten ut av å ha forklart og forsvart til langt utpå søndags ettermiddagen.

En halv time etterpå stod gemalen i kjøkkenvinduet. ”I alle dager… der er brøytebilen,” ropte han vantro inn til meg som hadde slått meg til ro i stua med ei bok; ”Sa ikke du at det ikke ville bli brøyta hos oss før seint i kveld…?” Jeg kunne ikke annet en smile. Dette hadde jeg overhode ikke lagt opp til, men jeg synes jeg hørte hvordan en av brøytebilene hadde blitt kalt opp av han jeg snakket med; ”Du, det er ei hyggelig dame i Nøtteveien som skal på kino. Kan ikke du svippe bortom der og brøyte sånn at dem kommer seg av gårde…”

Det er rett og slett mange fordeler med å prøve å ta ting med det gode. Fortelle seg selv at de fleste mennesker gjør så godt de kan og prøver å bedrive service når ikke alt går på skinner eller blir helt feil. Det skal så lite til. De vrange har antagelig blitt sånn fordi de har fått for mye kjeft. Eller noe sånt…  Kanskje de bare stod opp med feil bein først, eller har ei sur kone eller en sjuk mann hjemme… Hvem vet? Uansett fortjener de at vi andre behandler dem omtrent sånn vi selv hadde satt pris på om det var oss som hadde jobben med å unnslylde, fikse, ordne eller svare. Det handler om å lytte, om å takke, om å tenke på ventetid som noe en kan bruke konstruktivt, om å smile og om å være høflige. Det handler ganske enkelt om å ta den lille jobben det faktisk er å bygge inn i sin egen tankegang noen verdier som gjør oss til del av en anstedighetskultur.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.