Ryddesjau 4

flyttebildeVi har noen venner som har laget seg en flyttetradisjon ved å invitere kjære og veldig kjente på gulvfest når alt arbeidet er unnagjort og huset gjort klart for ny eier. I tomme leiligheter sitter de på gulvet og deler gode minner med hverandre mens de spiser pizza og drikker sjampanje. Jeg elsker ideen, men i vårt tilfelle er den ikke helt gjennomførbar. I morgen kommer jeg til å stå igjen med vaskebøttene og et par gode hjelpere mens Dag har dratt før flyttebilen for å overta leiligheten i Oslo. Ikke helt sjampanje, med andre ord. Men veldig praktisk…

Selv om vi verken flytter til Sør-Amerika eller Bergen, men en førtifem minutters biltur unna, hadde vi uansett behov for å markere en avslutning, lukke en slags dør og takke for oss til noen av våre nære og kjære i denne byen. Selv en stor leilighet har sine begrensninger, men en fredag for noen uker siden – før heimen ble rasert og pappeskene overtok – samlet vi for siste gang en gjeng rundt matbordet hos oss. Det gjorde godt. Noen av gjestene våre har fulgt oss lenge; Her var venner som har kjent Dag fra han var barn og et par fra Oslotida vår som flyttet hit før oss. Så var det de som kom sigende inn i livet vårt på slutten av nittitallet – og ble der. I vind og blest – og på de solfylte dagene. Andre kom sent, men godt, for å si det slik. En bred forsamling – i det vi tør kalle vår ånd. Fra en relativt prober pensjonist til han med kaps.

For oss er venner viktige, og vi forsøker å ta vare på de gode relasjonene. Allikevel innser vi at livet endres. Vi har flytta noen ganger – og på grunn av jobb, studier og annet engasjement bodd flere steder i landet vårt. Atten år i Sarpsborg er rekord for oss begge, men det skal ikke underslås at det kjennes litt som å flytte hjem når ferden nå går tilbake til Oslo. Livet – slik det har blitt for oss – har skaffet oss et geografisk spredt nettverk, og vi vet at noen relasjoner bevares og andre tones ned eller blir borte etter som tida går. Vanligvis er det ingen dramatikk i det; Det handler mer om geografi og tilfeldighetenes spill. Midt i den erkjennelsen er det forunderlig å dra fra denne byen med noen brutte relasjoner i bagasjen. Det har vi ikke mye erfaring med fra før. Vi er ikke glad for det, men vi aksepterer det – og går videre uten å la akkurat de relasjonene ligge tungt på vekstskåla. Det siste er forbeholdt de vi virkelig har delt liv med, de vi virkelig har gått veien med, grini og ledd med, gjort opp småkonflikter med, tatt ferietesten på og som tåler og tåles – uansett. De ingen av oss klarer oss godt uten og som vi er dypt takknemlige for.

Vi er mange erfaringer rikere når vi nå flytter enn vi var da vi kom da vi kom. Noen av dem skulle vi fra en side sett gjerne vært foruten. På den annen side vet vi at det kanskje er akkurat de vi har vokst mest på. ”Når åkeren er sådd, trengs det en kuldeperiode for at kornet skal spire ordentlig og plantene skal bli solide og forgrene seg skikkelig,” sa en av mine kollegaer i en andakt på skolen forleden. Han dro fram noen spireprøver fra sitt eget godt tempererte bad. Vi humret og skjønte hva han mente da han viftet med noen tynne strå som veltet ut av ei blomsterpotte. Ingen var i tvil om at de bebudet en dårlig avling selv om de helt klart var spiredyktige, disse frøene hans. Sånn er det i menneskelivet også. Vi har ikke vondt av ”kuldeperiodene”. Det er noen dem vi vokser mest på. Vi vet at vi har gjort viktige refleksjoner gjennom våre – og sannsynligvis modnet av dem. I tillegg er vi så heldige at vi i bagasjen videre tar med oss så mye vi aldri ville vært foruten: Gode erfaringer og mennesker som har beriket oss. Folk vi ikke kjente i det hele tatt eller så godt som vi gjør nå, før vi flytta nedover.

Ingen tvil: Det finnes fremdeles gull i gråstein!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

En tanke om “Ryddesjau 4

  1. Hei Tonja og Dag Takk for nok en god og tankevekkende leseopplevelse!

    Lykke til i Oslo!

    jorunn holmås 29. jan. 2015 kl. 19:58 skrev Tonje og Dags Blogg :

    > >

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.