Ryddesjau 3

Når det først skal ryddes og ordnes, blir det tid til flere refleksjoner enn akkurat de som handler om at det faktum at vi skal flytte fra noen kjære venner. I går lurte jeg for eksempel på hvorfor jeg i alle dager fremdeles var i besittelse av sirlig ordnede permer med notater fra min tid som ungdomsarbeider i Søndre Slagen på åttitallet? Gemalen mener sikkert at det er av samme grunn som at han flytta rundt på en symaskin som ikke virket gjennom de første ti årene av vårt ekteskap. Akkurat det forteller jo med all tydelighet at det ikke ble lagt opp bukser eller sydd mange gardiner hjemme hos oss. Det var da gemalen savnet en symaskin etter mange år og dro fram doningen at han fikk beskjed om at den ikke virket…

Hos oss er det Dag som har symaskin - og som bruker den. Ikke så ofte riktig nok, men det skjer...

Hos oss er det Dag som har symaskin – og som bruker den. Ikke så ofte riktig nok, men det skjer…

”Virker ikke? Hvorfor har jeg da lempet rundt på den ved tre flyttinger”? Det er klart at sånne ransakende spørsmål – sammen med vissheten om at saken ikke lot seg reparere – gir et forklaringsproblem. Nåja, historien endte med at min kjære, etter å ha brummet fra seg, konkluderte med at ethvert anstendig hjem burde ha en symaskin. Dermed gikk han til anskaffelse av en – til tross for at den beviselig kom til å bli lite brukt.

Tilbake til mine ”årgangspermer”… Ved siste flytting ble de plassert på en hylle innerst i kjøkkenboden. Der har de stått urørt i fire år. Fire år etter at de ble plassert der fordi de hadde stått urørt i en hylle på TV-rommet der vi bodde før. Det er da det gjelder å ta til vettet. Og det gjorde jeg altså i går.

Det vettet tok tid. Det er jo ikke bare bare å få kasta en perm. Eller ti. Man kildesorterer jo. Og har sortert før. Papirer i plastmapper – mellom skilleark. Lysark for seg. Plassert i plastmapper de også – selvsagt med papirark bak hver enkelt. Det er i sånne stunder jeg skulle ønske at jeg hadde vært litt mindre systematisk. Mulig denne erkjennelsen er årsaken til at permen havnet i hylla på kjøkkenboden da vi flytta hit og ikke ble makulert den gangen? Jeg husker ikke, men nå har jeg altså stått en halv lørdag og kvitta meg med bibeltimer fra ungdomsklubbleirene på Jøndalen, undervisningsseksjoner fra Storsalstida og andre dokumenter som ikke finnes i en eneste kopi lenger. Klart det smerter. Jeg blir litt nervøs av sånt. Tenk om jeg trenger dem om en uke eller så… Eller om et år eller ti? Allikevel vet jeg at kasser med notater fra studietiden aldri har blitt savnet selv om de gikk i søpla siste vi flyttet – eller var det gangen før der?

Nå etterpå er jeg faktisk litt stolt. Fordi jeg har tatt til fornuft! At gemalen drar med seg videre diverse årganger av ”Gjør det selv” som har befunnet seg urørt i den samme boden hele den tida vi har bodd her – og mens vi har pusset opp, bygd på og framfor alt snekret plattinger på hytta – får jeg heller leve med. De er kjekke å ha på hytta, mener han. Og da er det sikkert sant. Han har tross alt tømt noen permer med konfirmantopplegg og annet snacks, han også. Det er langt mer enn jeg forventet av en mann som tenderer til å tro at vi alltid har en låve til disposisjon, slik han er vokst opp med. Nå har vi tross alt bare en garasje på hytta. Og ei loftstue samme sted. Den som utstyres med noen flere meter bokhylle i disse dager.

Jeg erkjenner jo at jeg har smuglet noen skatter oppi en eske, jeg, også. Sammen med begges minnebøker fra folkehøyskoleårene våre og studiebeviset fra unge Stangs kunstskoletid – den gang med langt hår, en matchvekt på 64 kilo og uten briller – ligger tre permer i A5-størrelse (innkjøpt i Amsterdam, mener jeg å huske) med sirlig håndskrevne notater fra et utall undervisningsseksjoner – både de jeg har lyttet til og selv begått – gjennom åtte år i Ungdom i Oppdrag.  Sammen med et hefte med intrukser for 1000 gitargrep. Det siste kommer sikkert godt med – ikke minst etter at jeg ga bort gitaren til en brukthandel i november…

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.