Val, val….

Under en av mine flyttinger for mange år siden, ble en kjær Hårek-stripe som hadde hengt på kjøleskapet mitt, borte. Ergelig, men siden den bestod av ett eneste bilde og en kort tekst, husker jeg den godt. Tegningen viser ei bru over ei kløft som er langt dypere enn det er oss forunt å se på bildet. Ved brofestet ved den ene enden står en frådende drage – og på ved det andre har en stor og godt rustet hær nettopp nådd fram. Midt på brua befinner Hårek og trellen Kark seg. En frustrert Hårek roper ut av sine lungers fulle kraft (skal jeg tro de store bokstavene jeg minnes i snakkebobla over hodet hans): ”VAL; VAL; KOR EG HATAR DEI”.

Jeg klippet den ut i den tiden av livet da alle store valg skal gjøres. Ikke sjelden følte jeg at jeg måtte velge mellom ”pest og kolera”,noe jeg syntes Hårek illustrerte så treffende. Andre ganger følte jeg nok at valgmulighetene var for mange. Uansett; Jeg skjønte Hårek så altfor godt.

Fjellbæcka Woxmyhr 051Nå er jeg i en alder da mange av livets store valg er unnagjort. Allikevel merker jeg hver eneste dag at jeg fremdeles har valgmuligheter. Og at det å ikke velge, også er et valg.  For eksempel hvorvidt jeg skal velge å ta kommentarer opp i beste eller verste mening.  Regner med det er flere som har det sånn…

Hvis vi ikke velger, det vil si, ikke kobler inn bevisstheten og tenker gjennom ting som blir sagt eller gjort og tolker det positivt, er sjansen stor for at vi tar det opp i verste mening.  Hvis dagsformen er dårlig, relasjonen sårbar og kommentaren råker et touchy område i livet, er sjansen betydelig for å buklande følelsesmessig og føle seg tråkka på og misforstått. Er dagsformen god, relasjonen trygg og selvbildet sånn noenlunne i vater, er det langt bedre odds for at vi kan møte holdninger med en god likegyldighet og kommentarer med et smil, en spøk eller i de minste et oppklarende spørsmål: Nå ble jeg litt usikker på hva du mente? Kan du forklare det litt mer?

For noe uker siden traff jeg ei enke, noen år yngre enn meg, som mistet mannen sin brått på sensommeren i fjor. Vi hadde en god samtale* der jeg fikk lytte til hennes fortelling om kjærligheten til – og fra –  mannen hun bare fikk syv år sammen med, men som hadde satt så dype spor etter seg i livet hennes. ”Han utfordret meg og minnet meg stadig på at jeg hadde muligheten til å velge,” fortalte hun. Jeg tror jeg skjønte hva hun mente – og nikket til beskrivelsen av en mann jeg ikke kjente godt, men som jeg hadde fulgt med på fra vi var russ sammen for mange, mange år siden. Han var en mann som elsket Gud og mennesker. Og som i all sin mildhet og i kjærlighetens navn altså utfordret omgivelsene på dette enkle, men dog så vanskelige: Du har et valg.

Mange ganger oppfører vi oss som vi ikke har det. ”Det bare ble sånn…,” sier noen og avskriver at de hadde et valg en gang i fortida. På den bakgrunnen tillater noen seg  å være bitre på det livet bød dem. Andre skylder bitterheten på at noen såret dem. Tok fra dem måneder eller år av livet fordi det ble så tøft. Og kanskje er det helt sant. Det var ingen valgmulighet å ta ting i beste mening. Noen spente følelsesmessig bein for dem med all tydelighet. Fremdeles har vi et valg når sånt skjer. Vi kan bli bitre – eller legge ting bak oss. Velge bevisst at de som tok noen måneder eller år fra oss, ikke skal få framtida vår,også.

Alle trenger vi noen som har det milde motet som skal til for å utfordre omgivelsene med den nakne sannhet: Du har et valg! Og har vi ingen som utfordrer oss, får vi gjøre det selv. Selv om sannheten er at ingen av oss akkurat har lyst til å velge der vi står på broen mellom  alle livets fiender…

* Det jeg forteller fra samtalen er gjengitt med tillatelse
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.