Gode dager…

Noen ganger lurer jeg på om det går an å kombinere det faktum at jeg er en dårlig shopper med det å være urban?

Jeg tror det. For etter å ha rusla rundt i Gøteborg og kjent byen litt på pulsen et par dager, konstaterer jeg enda en gang at jeg liker byer – men har elendig shoppingkondis. Fort inn og ut av noen få butikker for å handle det mest nødvendige – for så å fylle dagen med andre ting. Og rusle er ordet… Gatelangs med observant blikk. Ser på folk – og bygninger. Minnes en gang for mange år siden da jeg og en venninne spaserte i London i ni stive timer – kun avbrutt av et par halvtimes spisepauser – med to mål for øyet: Fasader og blomsterkasser. Vi forlot en halvgått gudstjeneste tidlig på formiddagen ( på grunn av en annen dårlig kondis jeg besitter) og var tilbake på hotellet med trette bein et stykke utpå kvelden. Veldig tilfredse. Vi hadde virkelig fylt en hel dag med gode inntrykk.

En sånn tilfredsstillelse kjenner jeg på etter et par dager i Gøteborg, også.

Hva jeg har gjort?

Tilbragt en lang ettermiddag med en god, svensk venninne jeg har hatt i tyve år. Hun er et av de klokeste menneskene jeg kjenner. Blitt med henne på en enkel kveldsmesse i «hennes» kirke. Kommet en halvtime for tidlig bare for å sitte stille hver for oss på bakerste benk og roe ned. Fantastisk bra. Knele ved nattverdbordet sammen med et førtitalls totalt ukjente mennesker og bli ønsket varmt velkommen til kirke-«fika» etterpå.

Ruslet opp Avenyen og helt inn på kunstmuseet bare for å konstatere at jeg lot være å gå lenger; Med en så kunstinteressert mann som min, konkluderte jeg med at jeg fikk «spare» det til han også har tid. En annen gang… Det blir. Vi har vært der før. For å beskue «vår nærmeste Rembrandt», forklarte gemalen den gang. Det ble bomtur. Rembrandt ble pussa opp… Så Rembrandt må vi se sammen.

Jeg har slentret gjennom «Trädgårdsforeningen» – Gøteborgs godt bevarte 1800-tallspark.  Parker er min greie. Liker de grønne lungene midt i byens ellers så hurtige liv. Denne gang med høstlig skjønnhet og vemodige spor av en sommer som er over.  Uendelig vakkert. Og stille. Jeg liker den stillheten som jeg tenker nesten bare finnes i slike parker der jeg vet at byens stress finnes bare metere unna. Der finner jeg alltid roen. Fort. På en benk med blikket hvilende på et eller annet som vokser og gror… Min form for retreat.

Lunsjet med en gammel venn og spist et par relativt luksuriøse måltider med min kjære og et par av hans kollegaer. Drukket god vin. Lest. Tenkt.

Det finnes et par gode, grønne lunger i Gøteborg. På denne tiden preget av vakker høst…

Forkynneren i de gamle testamentet skrev en gang for lenge siden at «Det beste et menneske kan gjøre, er å spise og drikke og unne seg gode dager midt i sitt strev.»  Det er ord til å puste av. Et av mine favorittvers.  Han var vis, «forkynneren». Oppmuntret til balanse. «Midt i sitt strev». Ikke etter at man har blitt så utslitt at man ikke orker å gjøre de tingene som tross alt gir energi. «Midt i». Mens en strever. Mens en forbruker krefter – planlagt eller ikke planlagt. «Unne seg»… Fint sagt. Forplikta, «flinke» jenter ( jeg holdt på å legge til «av begge kjønn») trenger i blant en gudgitt tillatelse til å unne seg det gode livet.  Det handler ikke om å dyrke egoet eller ikke ta hensyn til andre. Dit havner vi om vi tar til oss tidens tale om hele tiden å «gjøre det du føler er best for deg». Eller om vi strekker strikken så langt at det smeller. Da klarer vi neppe å fokusere på noen annet enn egne behov og egen navel – foranlediget av kan hende både slitenhet, skuffelser og sår. Vi må unne oss det gode livet underveis… Skrev noen for mange hundre år siden. Inspirert av han som skapte oss. Han som kjenner oss best. Og vet hva som er best for oss…

Reklamer

2 tanker om “Gode dager…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.