Blandingsmennesker

Noen mennesker tåler å bli portrettert igjen og igjen. Per Fugelli er etter min mening en av dem. For ikke så lenge siden leste jeg – enda et – fargerikt og godt intervju med dette spennende og dypt reflekterte mennesket. Sykdom til tross har han beholdt humoren og den barnlige gleden – og han kombinerer det med uredde refleksjoner om liv og død. Han er sterk, Per Fugelli. Og midt i dette makter han å sette ord på frykten for døden og de sårbare sidene ved seg selv som menneske.

Jeg har tenkt mye på uttalelsene hans i etterkant. Smakt på ett ord han introduserte i intervjuet. Et han hadde tatt med seg Nordfra – fra sine åtte år som lege på Røst. Ordet var ”blandingsmenneske”. Husker jeg rett, forklarte Per Fugelli det omtrent på denne måten: Det handler om at alle mennesker er sammensatte. Vi er både sterke og svake…

Det er sant. Vi er blandingsmennesker, alle sammen. Jeg har alltid protestert når noen har forsøkt å sette merkelapper på meg eller på andre. Sterk. Svak. Det er for enkelt. Vi er sterke OG svake. Sterke på noen områder, svake på andre. Og det går i faser. Tidvis sterke. Tidvis svake. Det er nok slik at noen har mer styrke enn andre, mens andre har mindre av denne bærende styrken. Men alle de sterke er også svake. Det er viktig erkjenne det – selv, for den som defineres som sterk, og i møte med andre en anser som sterke. Motsatt viser det seg ofte at det de som av andre eller seg selv defineres som svake, skjuler en merkbar styrke … på godt og vondt.

For tiden står jeg litt på sida av en imponerende styrke. Vår kreftsyke venninne har alltid vært ei av de med et varmt hjerte og en usedvanlig klar tanke. Hun er sterk. Det er noen røtter i livet hennes som strekker seg gjennom denne tidens beinharde, golde jord og ned til vannet… langt der nede. De suger styrke for hver dag og håp for alle morgendager. Og midt i dette er hun sårbar og lar oss rundt henne forstå det. Uttrykker at hun trenger heiarop i kampens hete. Tar imot hjelp og lar seg styrke av det faktum at mange ber for henne og leter etter måter å oppmuntre henne på. Også hun er et blandingsmenneske…

Det er stein og blomster i alles liv… Mykt og hardt, sterkt og svakt, lys og mørke…

Når mennesker de fleste av oss regner som sterke, viser svakhet, hender det ikke sjelden at svakheten blir en styrke i andres øyne. Så sterk du er som tør vise deg svak…? Er det sånn det er? Jeg tror ikke det. Jeg tror vi er begge deler. Alle sammen.

Ikke sjelden er den som regnes for svak, den sterkeste, når alt kommer til alt. Det kan ligge mye styrke i svakhet. Makt. Fordi ”den svake” får handlingsrom og støtte. Jesus spurte en gang en syk mann han møtte om han ville bli helbredet?  Jeg tenkte lenge at det var et utrolig dumt,  i det minste unødvendig, spørsmål. Det er da klart at alle syke vil bli friske, har jeg tenkt. Jeg tok nok feil.  Det var antagelig både klokt og betimelig å ikke ta en mulig helbredelse som en selvfølge. Fordi det kan ha sine fordeler å være syk. Eller svak. I filmen ”Life of Brian” – om gutten som ble født i stallen ved siden av Jesus – dukker det plutselig opp en tidligere spedalsk tigger som klager over å ha mistet jobben sin etter å ha blitt helbredet; det er jo ingen som vil gi penger til en ”eks-spedalsk”. Det var da jeg lo godt av den kostelige scenen første gang at det ante meg at Jesus hadde gode grunner til å spørre om den syke ville bli frisk. Og kanskje er det derfor noen tviholder på merkelappen ”svak” også – selv om de har gode muligheter til å utvikle styrke på nye områder i livet sitt?

Blandingsmennesker. Det er det vi er, alle sammen.  Derfor skal ingen overraskes over den sterkes svakhet og sårbarhet – eller lures til å tro at en selv eller andre mest av alt er svak…

Reklamer

2 tanker om “Blandingsmennesker

  1. Det var gode ord på den rette dagen.For det er jo ofte sånn når du føler deg nede for telling ,så kan en snu seg tilbake å se at en har vært sterk mange ganger,men godt å få lov å være svak! Og,en gitarstreng som står i sterk spenn for lenge ryker til slutt.Takk Tonje,mange av dine visdomsord sitter godt fast.Veldig glad i deg!

    Liker

  2. Nå savner jeg virkelig ett innlegg fra dere! Er en av deres anonyme lesere som har virkelig sansen! Takk for både det som publiseres her og det du Tonje formidler (bare deg jeg har hørt)!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..