Elsket?

”På et lederkurs jeg var med på, ble jeg bedt om å svare på hva jeg regnet som mitt største fortrinn som leder,” fortalte en av de som var talere på Frikirkens sommerstevne for noen uker siden. Etterpå  har jeg tenkt mye på svaret som han refererte til at han hadde gitt etter en del betenkningstid: ”Mitt største fortrinn som leder er at jeg vet at jeg er elsket.” I hans tale var dette opptakten til å snakke om det som er kristendommens kjerne: Gud elsker hvert enkelt menneske – og alle Guds gjerninger springer ut av denne kjærligheten. Jeg har kjent denne taleren i mange år og vet at han i tillegg er velsigna med ei kone som ikke er redd for å uttrykke sin kjærlighet og beundring for ham – og at han er et menneske som hans barn, venner, menighetfeller og sikkert naboer setter vært høyt. Summen av dette, gir ham den tryggheten han trenger som leder.

Det å vite at en er elsket, gir både energi og trygghet. Derfor tror jeg svaret hans er helt korrekt – og at det ikke bare handler om et fortrinn som leder, men om en basis vi trenger som mennesker uansett rolle. Det understreker i hvert fall to viktige fokus som de siste årene har blitt stadig viktigere i mitt liv:

For det første trenger jeg å minne meg selv på at jeg er høyt verdsatt. Igjen og igjen. Vissheten om å være elsket er for de fleste av oss sårbar. Derfor må vi refokusere jevnlig. Jeg gjør det ved å tenke på at Guds kjærlighet er betingelsesløs og grenseløs.  Jeg føler det ikke alltid slik, men Bibelen, som er en viktig sannhetskilde for meg, gjentar det ofte, og mine erfaringer gjennom et langt liv med Gud forteller meg at selv på mine dårligste dager, er Guds kjærlighet konstant.

I tillegg velger jeg daglig å se for meg ansiktene på noen av de menneskene jeg vet liker meg og setter pris på å ha meg i sin nærhet. For meg er dette et aktivt valg – og et slags daglig rituale. Jeg gjør det ikke for å få et oppblåst ego, men fordi det hindrer meg i å la motløsheten ta overhånd  – og det gjør meg frimodig.

Jeg er gift med en blid kar som er veldig god på å få folk rundt seg til å kjenne seg viktige og verdsatt. Ikke minst meg. Her er han med en kompis han fikk langs Route 66 for to år siden.

Viktigst de siste snart tyve årene har det vært at jeg er velsigna med en mann som vet å få meg til å føle meg verdsatt. Han elsker meg – og han sier det. Ofte. Hvilket privilegium.

Dette siste bringer meg til det andre fokuset jeg trenger i møte med mennesker: Jeg vet at jeg har en mulighet til å få mennesker til å føle seg verdsatt. Jeg lykkes ikke alltid med det. Jeg kan kunsten å gjøre dagen vanskelig for mennesker og har gjort det mange ganger. Noen ganger uvitende, andre ganger så tydelig at jeg har måtte gå min cannossagang og be om tilgivelse i etterkant. Ikke lett, men nødvendig. Min evne til å gjøre feil til tross;  jeg vet også at jeg – og alle andre mennesker – har muligheten til å velge å oppmuntre, rose, takke og fortelle mennesker om deres gode sider. Det handler mye om å velge. Velge å si noen gode ord, heie på mennesker, nekte å baktale når det skjer, hente opp fleksibilitet og raushet fra en kilde inni oss…

Hørtes det for enkelt ut? Glemmer jeg det faktum at det finnes mennesker som trekker energien ut av oss enten vi liker det eller ikke?  Nei. Det finnes noen av den typen i mitt liv, også. Jeg er ikke blind for at det noen som ikke liker meg. Synes man i terrenget, slik jeg har gjort i mange år, kommer man i hvert fall ikke unna dem. Leder man noe, vil det være noen som ikke liker stilen. Mener man noe, han man meningsmotstandere. Det må man leve med. Utfordringen er å gjøre sitt beste for å la dem befinne seg kulissene og ikke på ”hovedscenen”. Hvis de som yter oss motstand får for mye makt – og den veien er kort de dagene da livet går litt i moll – kommer vi dårlig ut. Da blir vårt indre en sprukken brønn – og den kilden vi kunne øst av, tørker ut.

Denne kilden som fylles av å vite at vi faktisk er elska…
Av Gud og av mennesker.

Reklamer

3 tanker om “Elsket?

  1. Tilbaketråkk: Å våge sårbarheten | Tonje og Dags Blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..