Ufarlig tull eller ramme alvor?

«Det er viktig å være åpen for dette nye som kommer, for det kommer til å bli mye fokus på det alternative framover,» sa en engasjert tilhører på vei inn til seanse med Lisa Williams på TV for for få dager siden. At det blir mye fokus på «det alternative»  – igjen – trenger en verken være profet, synsk eller ha opprettet kontakt med sin skytsengel for å være enig i. Det kommer i bølger det – og når «prinsessen» rir på den bølgen, løper pressen etter… Da blir det unektelig fokus.

Jeg har stor respekt for søkende mennesker! La det være sagt. Men jeg har liten respekt for dem som villeder dem med tåkeprat. «Prinsessen»s uttalelser om at «det vi gjør har ingen ting med religion å gjøre» er i den kategorien. Skytsengler er utvilsomt religiøse elementer. Men det har ingen ting med kristen tro å gjøre. Selv om initiativtakeren til kurset på «Himmel & Hav» – Det norske Misjonsselskap sitt kurssenter ved Sola – mener det er forenlig med kristen tro. Selv studerer hun teologi ved Misjonshøyskolen…  Jeg undrer meg.

Da «Märthas engler» var i fokus for omtrent et år siden, mener jeg å huske at kristenledere i Norge var nokså samstemmige i hva som skiller Bibelens undervisning om engler fra den lapskausen «Engleskolen» presenterte… Nå tar det litt av igjen. Denne gang fordi «prinsessen» har uttalt at det ikke er vanskelig å komme i kontakt med de døde. Det er denne kontakten tilhørersken fra Lisa Williams seansen i Oslo mente er en del av «det nye» vi må være åpne for. Hvorfor det? For å henge med på «moten»? For å bruke det som terapi? For å underholdes?

For meg er det viktig hvordan Bibelen – og dermed kristen tro – forholder seg til dette fenomet: Muligheten for kontakt med døde er ikke fremmed i Bibelen. Heller ikke medium og kursholdere som Williams og «prinsessen».  Men det advares mot å søke det ene og gi det andre makt. Kong Saul  – Davids forgjenger i det gamle Testamentet – ble forkastet som konge fordi han søkte råd hos et medium og fikk henne til å kalle fram en død ånd for ham. Han kunne ikke være leder for folket om han selv lot seg lede på den måten. Dette er altså verken nytt – eller noe man «må» åpne seg for.  Av to grunner: Det er Gud vi skal søke – og han vi skal ta imot veiledning fra. Ingen mennesker – uansett åndelig sensitivitet – matcher ham. Å la mennesker få makt over en, slik mange nå gjør i møte med Lisa Williams og andre som fungerer som medium – muligens også «prinsessen», er en risikosport. Og hvilke krefter åpner vi oss egentlig for om vi søker kontakt med de døde? Sjansen  for at det ikke bare er en hyggelig bestefar som dukker opp, er vel også rimeig stor?

Det er godt biskopene reagerer – selv om jeg synes de kunne vært enda tydeligere i sin formidling om hvorfor dette ikke er forenlig med den praksis man ønsker på NMS’ konferansesenter. Dette handler faktisk om mere enn respekt for kirken og såre tær. Det handler om at det faktiske er mer enn vi aner mellom himmel og jord. Om at åndskrefter faktisk ikke er noe man leker med. Vi som tror på Jesus vil ikke hysje dette ned fordi vi er redde for at han skal få konkurranse. Nei, vi tror faktisk at dette er reelle krefter.

For meg er nok de største spørsmålet akkurat nå knyttet til hva det er som år NMS til å leie ut sine lokaler til engleskolen?  Og hva det er som får en fjerdeårs teologistudent til å kalle et meditasjonskurs der man skal få kontakt med sin skytsengel for å utvikle livet videre med det møtet som utgangspunkt, for noe som befinner seg på «trygg grunn innefor kirkens lære»?

En tanke om “Ufarlig tull eller ramme alvor?

 1. Det er da vel ingen tvil om at noe av dette Prinsessa driver med funker, selvsagt, det antyder også Bibelen. Det er krefter i å søke ånder, engler, hjelpere og døde, det vet jeg en del om personlig også. At det er forenelig med kristen tro, vil være det samme som å si at å tilbe Lusifer er det samme som å tilbe Jesus. Det er jo forenelig med kristen tro på den måten at dette er noe vi som elsker Jesus holder oss unna, noe vi ikke tar del i.

  Dette er ikke noe voldsom overaskelse at det smyger seg inn i den kristne tro, det har allerede skjedd. Hvert enkelt som elsker Gud må sørge for at de har kunnskapen til å skille rett og galt i forhold til hvem man søker hjelp hos.

  Det sies at det å være åpen er et tegn på intelligens, det er sikkert noe i det, iallefall når det gjelder å være åpen for kunnskapen fra Gud. Men å være åpen for enhver ånd å ta del i dens innflytelse i livet er som du sier Tonje risikosport.

  Prinsessa har tatt fallskjermhopping og gjort det om til koseligt hopp fra fly uten fallskjerm. Jeg hører henne formelig si: «kjenner du hvordan sfæren fyller din aura, hvordan englene flakser ved siden av deg, pust dypt inn – kjenn hvordan universets kraft fyller deg i et åndedrag…».
  Det er digg i fritt fall, det er bare den plutselige bråstoppen som gjør din evighet smertefull.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..