Mandag

Mandag er min «fri»dag… Jeg skriver «fri» på denne måten, for jeg vet vel egentlig helt hva en fri-dag er. Det vil si: Ferien byr gjerne på fri-dager. Da jeg nesten ikke gjør annet enn å bade og lese bok, eller besøke severdigheter som ikke på noen måte er relatert til jobben min, nyter vakker natur, spiller brettspill med venner eller sitter og småprater til ut i de (nesten, jeg er A-menneske) små timer om de ikke så viktige ting.

Mandagene mine er ikke sånn.  De er annerledes jobbedager. Jeg jobber 80% som sosialrådgiver og har mandagene til annet bruk. Og annet bruk er mest Nedre Glomma Frikirke. Da jeg sluttet som frilanser for snart tre år siden, tok jeg et lite oppgjør med meg selv. MÅ jeg ha 100% inntektsbringende arbeid ? Konklusjonen var: Jeg skal uten problemer klare å bruke lønna mi. Det er ikke det. Men MÅ jeg? Egentlig ikke!

Dag trives nok godt ved pcen - men heller for å forberede undervinsning, tenkte strategi og gjøre avtaler om den gode samtalen...

Jeg hadde undervist på et seminar (om menighet og sånn) en tid i forveien der en annen foredragsholder fortalte noe som ble viktig for meg. Noen år tidligere hadde han tenkt at han egentlig ikke trengte å ha virksomheten sin åpen hver dag. Etter det hadde han derfor drevet sitt foretagende fire dager i uka – og femte dagen var han ulønnet medarbeider i den menigheten han var en del av. Forfriskende for ham – og helt tydelig til nytte for menigheten. Jeg har altså ikke sugd ideen av eget bryst, men grunna på den en stund før det ble alvor.

Vi er et lite fellesskap, men en del av de samme administrative prosessene gjelder for små som for store menigheter. Dag har hatt fra 30 til 50% engasjement som pastor – eller daglig leder – i menigheten vår – ved siden av sin jobb i næringslivet. Det er ingen hemmelighet at stillingsprosenten hans går litt opp og ned i takt med menighetsøkonomien. Nå er han lønna for 40%. Og de 40% skal helst fylles av ting som passer ham sånn som han er skrudd sammen. Skal menighetsarbeidet som helhet kunne drives – selv i et fellesskap som vårt, uten betydelig aktivitetspress – betyr at ganske mange i dette fellesskapet bidrar med sin tid og sine evner. Forhåpentligvis tilpasset deres interessefelt og utrustning. Dag strekker seg også lenger enn sin 40% og har en ulønna bit, men heller ikke han kan  bare fylle på med oppgaver. Han har tross alt 60% i en annen jobb – og han har ting han skal ta vare på utenom menigheten. Ekteskapet sitt med meg, f.eks. Og så skal han innimellom ha noen fri-dager.

Det hviler noen administrative forpliktelser på pastorer. Og noen av dem passer Dag utmerket. Andre, de mer rutinepregede og sånne med deadline og skjemaer som skal fylles ut, de er ikke helt i hans gate. han dytter det gjerne foran seg. Men også det må gjøres – av noen. For noen år siden forstod jeg at jeg brukte MYE energi på å tenke på om Dag hadde husket de rette skjemene og når de måtte leveres. Jeg ressonerte meg fam til at jeg trolig ville bruke mindre energi på å gjøre en del av de administrative forpliktelsene selv enn på å «passe på» ham. Dessuten vil det utvilsomt tjene samlivet vårt. Det er jo ikke moro å ha en kone som i tide og utide – og det var påfallende ofte utide- lurer på om du «har husket…» Da kom jeg på han med den ulønna dagen.

Så mandagene mine er sånne dager. Da skjemaer fylles ut og forefallende menighetsarbeid krysses av på gjort-lista her i huset. Og sånt blir både pastorn og kona hans ganske fornøyde av…

Reklamer

2 tanker om “Mandag

  1. Takk; Vi kjenner oss – og ER – vesigna. God høst til dere også; Vi følger med… Og du har viktige innspill også for oss på din blogg.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..