Giverglede 2

De siste årene har det blitt slått mange slag for den nye julegavetrenden: Geiter… Eller andre fiktive dyr som man oppfordres til å gi til familie og venner i julegave. Leser man det som står med «liten skrift», forstår man fort at det er langt mellom illusjonen om en lykkelig familie et sted i den tredje verden som blir deg evig takknemlig over geita de fikk til jul, og realitetene: Det handler om støtte til drift av den aktuelle organisasjonens arbeid verden over. Og ikke et vondt ord om det som drives av bistandsarbeid av Kirkens Nødhjelp, Flyktningehjelpen eller andre. De forsøker nok bare å være kreative når det gjelder å få inn sårt tiltrengte midler fra et folk som sitter skremmende godt på egen pengesekk og liten grad har lært seg til å se og dele med verden utenfor vår egen nasjonale stuedør. Kanskje er det derfor ingen av dem våger å sette følgende overskrift over kampanjen sin: «Ønsk deg ei geit til jul!»

For den har vi nemlig ikke sett enda. Bare uttallige oppfordringer om å gi bort geiter… Før helgen kunne tekst-TV melde at Pia Haraldsen skal gi bort geite-T-skjorter fra Flyktningehjelpen til noen i familien. På TV2s nettside begrunner hun valget: «Du gleder familie og venner samtidig som du hjelper de som trenger det mest, nemlig mennesker på flukt.» Selv ønsker hun seg bare  «love and peace» til jul får vi også vite. Herlig! Er det ikke fantastisk at kjendisene – og mange andre – får denne fantastiske muligheten til å flytte gavepenger de skulle brukt på parfyme og DVD-filmer, dyre klær og ditto kjøkkenredskaper til geite-T-skorter fra flyktningenhjelpen? For all del; Jeg er åpen for at Pia Haraldsen spytter i litt ekstra og T-skjorten følger en god krim eller noe annet stæsj, men allikevel. Det gjør litt mere inntrykk når min svoger og svigerinne (helt uten kjendisstatus, for øvrig) gir beskjed om at de har alt de trenger og heller vil at årets eventuelle julegave til dem kan gis som en pengegave til et senter i Etiopia som de har hjerte for.

Om vi ønsker oss geiter? Egentlig ikke. Vi har alltid vært moderate når det gjelder julegaver, men synes det er hyggelig med personlige ting under treet. Og det har vi med god samvittighet. Vi foretrekker faste gaver til bistand, misjon og menighet året igjennom – og en ekstrabevilgning når julelønna med halv skatt kommer. Men geiter… Nei, de verken ønsker vi oss eller gir vi bort. Gledelig jul!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..