Giverglede 1

Vårt land har satt giverglede – eller kanskje helst mangelen på den – i fokus de siste dagene. En gjennomsnittlig kirkegjenger i Den norske Kirke gir kr 21 hver gang han eller hun er på gudstjeneste, fortelles det. Og IMI-kirken i Stavanger har opplevd merkbar økning i gavene som har kommet inn på menighetens konto etter at de begynte å gi all kollekten de samler inn på møtene, til formål utenfor dem selv.

Det er interessant lesning for oss som er med i en menighet der det aldri tas opp kollekt på kafegudstjenesten. Mest av alt fordi kirken fort anklages for å være ute etter pengene til folk. På den annen side mener vi at «familien» betaler det det koster å ha gjester.  Derfor har alle medlemmer i Nedre Glomma Frikirke frivillig pålagt seg selv å ha en fast månedlig givertjeneste til menighetens konto. Hvor stor dette bidraget skal være, bestemmer ingen andre enn de selv. Det går faktisk veldig bra sånn…

En annen ting vi bestemte oss for før menigheten var en realitet, var at vi skulle gi bort 10% av alle gaver til «noe utenfor oss selv». Gatebarnprosjektet og barnehjemmet «Svetly Put» i Bishkek, Kirgisistan, får på den måten et bidrag til drift fra oss. Og så tilhører vi en større sammenheng – Den evangelisk Lutherske Frikirke. Der «ligger det i korta» at alle menighetene bidrar til det misjons- og bistandsarbeidet som Frikirken er engasjert i. Det er viktig for oss at vi ikke dropper ut av den forpliktelsen og unnskylder oss med at vi bare er et nystarta lite fellesskap. «Raushet» er et ord vi liker… Vi har møtt en raus Gud og blitt rikelig velsignet. Skulle ikke vi være med og støtte andre?

21 kroner? Det er ikke mye. Og sannsynsligvis er tallet misvisende. De gis mer… utenom gudstjenester. Til bistand, misjon og mange typer veldedig arbeid drevet av menigheter og organsisasjoner. Men det er en kjensgjerning at mens lønningene har steget kraftig de seinere årene, har givertjenesten gått nedover. Kanskje fordi folk tenker i kroner og hundrelapper og ikke i prosent? Vi ga hundre kroner for ti år siden og gir hundre kroner til samme sak fremdeles. Til tross for at hundrelappen er betydelig mindre verdt og dessuten utgjør en betydelig mindre del av ens egen inntekt enn den gang da.

Mange mener at det bibelske prinsippet om tiende ikke er gjeldende for oss i dag. I denne sammenhengen er det uinteressant. Ideen om å sette av en viss prosent av inntekten – brutto eller netto – til menighetsarbeidet man eventuelt er en del av og til bistands- og misjonsarbeid, er et glimrende prinsipp. For alle – uansett livssyn. I våre dager burde det kanskje til og med gå litt sport i å øke prosentsatsen litt fra år til år?

En annen – og antagelig viktigere – grunn til at givergleden ser ut til å være så liten i landet vårt (ja, for den er det, selv om vi skryter på oss å være så «flinke» hver gang det er TV-aksjon) gjenspeiles kanskje i holdningen til den journalisten på TV som sist uke hadde laget reportasje om Frelsesarmeens julegryter: Han avsluttet med å fortelle oss at disse kunne vi benytte «dersom vi har noen slanter å avse…» Det er sjelden jeg lar meg engasjere veldig av tåpelige reportasjer på TV, men denne har jeg egentlig hisset meg opp over siden. De aller fleste i dette landet har med enn «slanter» å avse! Vi trekker kortet som aldri før og innrømmer smilende ( og så det på TV) at vi «kjøper gaver til oss selv» fordi den lave renta gir oss mer å rutte med. Egentlig burde vi skamme oss…

Reklamer

2 tanker om “Giverglede 1

 1. Hei!

  Leser med interesse bloggen deres, mange kloke ord.

  Jeg jobber i Kirkens Nødhjelp og kan informere om følgende: Historiene om menneskene som har fått geiter er høyst ekte: http://www.gaversomforandrerverden.no/home/gift.aspx?id=71&name=geit

  Men Kirkens Nødhjelp vet hvor mye det koster å øremerke gaver og ikke minst vet vi at de fattige ikke trenger så mange geiter som folk i Norge synes er koselige å legge under juletreet. Men de trenger andre ting. Her under punkt 14) er forklaringen vår på hvorfor dette er en helt nødvendig måte å selge disse «konkrete» julegave-eksemplene på: http://www.gaversomforandrerverden.no/info/SpormalOgSvar.aspx

  Hjelpearbeid og sikring av at folk får den hjelpen de trenger, til minst mulig administrasjonskostnad er vanskelig, men helt krevende balansegang slik vi ser det.

  Om dere tar en titt på alle de andre gavene i gavebutikken får dere et meget representativt bilde av hva faktisk pengene går til. Og 90% av pengene er sendt rett ut i våre prosjekter, og ikke til drift av Kirkens Nødhjelp.

  Våre faste givere derimot støtter helhetlig på samme måte som jeg forstår dere gjør det til lokal menighet og andre gode formål.

  Siden jeg fanget opp bloggen deres på nettet syntes jeg det var på plass med en liten kommentar fra oss :o)

  Med vennlig hilsen
  Siv Bonde
  Kirkens Nødhjelp

  ..som selv kjøper symbolgaver med stolthet til venner og familie – har selv sett på nært hold et arbeid jeg er mektig imponert over :o)

  Liker

 2. Hei. Fint med reaksjoner; Det liker vi! Denne skulle vel egentlig vært under giverglede 2, men sånn er det. Det er fint om KN formidler «ekte geiter» og andre ting, men dette kom ikke fram i/etter flere avisartikler i fjor der man satte fokus på akkurat dette med symbolgaver etc i fjor (VL, kanskje?). At det er nødvendig med kreativitet for å samle inn midler, har vi stor forståelse for. Men vi savner stadig en sterkere oppfordring om å ønske seg denne typen gaver… En herlig diskusjon om dette i et av årets juleselskaper vi var med på, endte i stor enigjhet om at vi tror folk gjerne tar den ballen og ønsker seg «bistandsgaver» av denne typen! Lykke til fortsatt med viktig arbeid!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..